Clorul din apa potabilă – Rol și Filtrare

Clorul este printre cele mai întâlnite elemente din natură

Clorul se găsește în natură în principal sub formă de sare (clorură de sodiu). De asemenea se găsește și sub forma de săruri pe bază de potasiu, magneziu și calciu. Datorită puternicei sale tendințe de combinare clorul nu se întâlnește în stare pură. În condiții de laborator clorul pur este un gaz de culoare verde-gălbuie cu miros pătrunzător.

Este intens folosit în industrie și este principalul dezinfectant al apei potabile

Fiind un puternic oxidant este folosit ca dezinfectant în procesul de purificare al apei potabile.

Mai este utilizat la dezinfectarea apei în bazinele de înot, ca dezinfectant general și ca decolorant. Clorul este prezent în aproape toate produsele pe care le folosim: farmaceutice, plastice, agrochimice, solvenți, textile, vopsele, etc.

Proprietățile toxice ale clorului

Clorul a fost folosit ca și gaz toxic în Primul Război Mondial. Când este inhalat în cantități mari intră în combinație cu apa din organism și produce acidul hipocloric și acidul hidrocloric.

Rolul clorului în organismul uman

15 elemente chimice compun 99,5% din corpul uman iar clorul este al 10-lea ca și concentrație. Principala sursă de clor pentru organism este sarea de bucătărie (clorura de sodiu). Aceasta are rolul de a regla presiunea osmotică în țesuturi și celule și se află la baza sintetizării acidului clorhidric în stomac (necesar digestiei).

Clorul – primul și cel mai des folosit dezinfectant al apei

Pentru prima oară, în anul 1850 hipocloritul a fost folosit ca și dezinfectant pentru rețeaua de alimentare cu apă potabilă a Londrei în urma unei epidemii de holeră. In 1908 New Jersey și Chicago au fost primele orașe americane care au utilizat clorul pentru a furniza o apă potabilă sigură.

Clorinarea este singura metodă de dezinfectare a apei potabile care asigură o protecție continuă, pe tot parcursul sistemului de distribuție, începând de la stația de purificare până la robinetul consumatorului.

Utilizarea pe scară largă a clorului în dezinfectarea apei de băut este recunoscută drept una dintre cele mai importante realizări pentru sănătatea publică la nivel mondial.

Cantitatea de clor din apa potabilă

Cantitatea admisă de clor rezidual liber în apa de la robinet este de 0,50 mg/l.

Efectele clorului din apa potabilă – este dăunător datorită substanțelor care rezultă din combinația lui cu poluanții din apă

Referitor la efectele clorului pur din apa de băut părerile sunt împărțite. În general sursele guvernamentale îl prezintă ca fiind inofensiv dacă se găsește în limitele admise.

O parte din sursele din cercetarea medicală îl prezintă ca fiind dăunător și responsabil de astm bronșic și probleme de piele (în cazul dușului). O serie de studii medicale arată că acestă substanță este responsabilă pentru scăderea fertilității și efecte neuro-toxice. Clorul din apă mai este asociat și cu bolile de inimă.

Sub-produșii clorului sunt acele substanțe care rezultă din reacția clorului cu materiile organice, poluanții și chiar materialele care compun sistemul de transport. Aceștia se numesc trihalometani. Atât oamenii de știința cât și oficialitățile sunt de acord că trihalometanii sunt foarte dăunători sănătății și sunt cancerigeni.

Filtrele pentru Apă Potabilă Aquasana și Clorul

Filtrele pentru apă Aquasana sunt destinate purificării apei potabile. Eliminarea clorului și a sub-produșilor acestuia este o condiție de bază și îndeplinită de aceste filtre.

Prin procesul de „filtrare selectivă”, filtrele Aquasana elimină clorul, turbiditatea (impuritățile), plumbul, sub-produșii clorului (trihalometanii) și poluanții (erbicide, pesticide și solvenți industriali).

Purificatoarele pentru apă potabilă Aquasana filtrează clorul și sub-produșii lui și vă oferă o apă curată cu gust bun și cu mineralele naturale intacte.

Cum filtrează clorul filtrele pentru apă Aquasana

Clorul este filtrat în proporție de 97,4% de Filtrele pentru Apă Aquasana

Filtrele pentru apă Aquasana folosesc trei metode pentru purificare: filtrarea mecanică, adsorbția și schimbul de ioni. Eliminarea clorului se face prin procesul de adsorbție care practic înseamnă aderența ionilor de clor sau a compușilor acestuia la pereții micro-canaliculelor filtrului.

Nu este o filtrare mecanică așa cum ne-am putea imagina ci o aderare (atragere și fixare) a ionilor poluanților de pereții micro-canaliculelor filtrului.

Purificatoarele pentru apă Aquasana sunt verificate și certificate de către NSF pentru un grad de reducere a clorului de 97,4%.

Distribuie pentru prietenii tăi: