Relația dintre duritatea apei și pietrele la rinichi

Ne propunem să vedem care este impactul durității apei de băut asupra formarii pietrelor la rinichi. Vrem sa putem răspunde convingător la întrebarea: Este apa dura un factor important în formarea pietrelor la rinichi?

Discutând pe tema apei potabile și a purificatoarelor de apă cu oameni interesați de acest domeniu am descoperit ca mulți consideră ca apa dură ar creste riscul formarii pietrelor și a nisipului la rinichi (calculi și litiaza renală).

Există o cauzalitate directă între duritatea apei potabile și formarea litiazei și a calculilor renali?

Vom vedea în rândurile următoare care sunt rezultatele cercetărilor științifice asupra efectului durității apei și care a fost evoluția cercetărilor asupra acestui subiect.

Am găsit și conspectat următoarele articole de cercetare stiințifică pe subiect:

TitluPrim AutorAnulTaraInfluenta
1Incidența pietrelor (la rinichi ) în funcție de duritatea apei în diferite regiuni geografice din Statele UniteSierakowski R1979SUAinversă
2Duritatea apei și piatra la rinichiShuster J1982SUAnu
3Incidența pietrelor la rinichi în 18 orașe britanicePower C1987Anglianu
4Raportul dintre magneziul și calciul din apa de la robinet și relația acestuia cu particularitățile geologice și incidenta pietrelor la rinichi bazate pe calciuKohri K1989Japoniaîn anumite condiții
5Accentuăm noi importanța calității apei în boala de piatră la rinichi?Singh PP1993Indianesemnificativă
6Efectele apei dure și consumului de sare în formarea și vindecarea arterosclerozei experimentaleZhonghua Yu1993Chinanu
7Epidemiologia litiazei renale în la Ribera de NavarraRipa Saldias L1995Spanianu
8Studiu comparativ al influenței a trei tipuri de apă minerală la pacienții cu litiaza calcică idiopaticăCaudarella R1998Italianu
9Corelație slabă între duritatea apei și calculii salivari în AngliaSherman JA2000Anglianu
10Greutatea specifică a urinei și duritatea apei în legătură cu urolitiaza la bolnavii cu leziuni ale maduvei spinăriiChen Y2001SUAnu
11Litiaza renală pe baza de calciu: efectul apei dure asupra electroliților urinariSchwartz BF2002SUAneclar
12Duritatea apei de băut și bolile degenerative cronice. Analiza cercetării epidemiologice -I-Nardi G2003Italia
13Duritatea apei de băut și bolile degenerative cronice. Analiza cercetării epidemiologice -III- Tumori, urolitiaze, malformații fetale, deteriorări ale funcției cognitive la vârstnici și eczema atopicăDonato F2003Italiainversa mică
14Supralicităm importanța calității apei în boala pietrei urinare?Singh PP2003Indianu
15Constituenții apei potabile și boalaRylander R2008Suedia
16Compoziția apei de băut și incidența calculului urinar: introducerea unui nou indexBasiri A2011Iraninversă
17Evaluarea compoziției biochimice a pietrei urinare și relația cu duritatea apei în provincia Qom din centrul IranuluiMoslemi MK2011Irannu
18Efectele calității apei potabile asupra parametrilor urinari la bărbații cu și fără pietre pe tractul urinarMirzazadeh M2012SUAdirecta pentru cei bolnavi

Observăm că avem informații despre cercetări care au început încă din 1979 și care sunt realizate în întreaga lume din SUA până în Europa și Asia.

Se pare că înainte de 1979 era încetățenită și în lumea medicală credința că duritatea apei influențează direct formarea pietrelor la rinichi. Cercetările au pornit de la aceasta premisa și au dovedit că mai degrabă ar fi o dependență inversă, adică cu cât este mai mare duritatea apei cu atât mai mică este frecvența calculilor și a litiazei renale.

Din lista observăm că din 18 cercetări doar doua (2) dintre ele (11%) conclud ca ar fi o relație directă dar numai în anumite condiții.

Trei cercetări (16%) susțin ca ar fi o relație inversă.

Majoritatea de 13 cercetări (72%) susțin ca nu ar exista o corelație (sau dacă există acesta este nesemnificativă sau neclară) între duritatea apei și formarea nisipului și pietrelor pe tractul urinar.

Duritatea apei și incidența bolilor de rinichi

Grafic cu duritatea apei și incidența pietrelor la rinichi. Părerile oamenilor de știință sunt împărțite astfel: 72% nu influențează, 16% influență bună, 11% influență agravantă.

În 1974 datele din spitalele Americane arătau o creștere a numărului de litiaze renale. Studiindu-se corespondența dintre acestea și duritatea apei din zonele respective s-a observat că există o dependență inversă (1).

Deși consideră că duritatea apei nu ar trebui sa îngrijoreze, Schuster J din SUA consideră ca apa din fântâni sau puțuri prezintă un risc mai mare cu 50% decât apa de la rețea (2).

Cercetătorii britanici, care au studiat incidența pietrelor urinare în 18 orașe din Anglia, consideră că o influența mare o au standardele bune de trai mai mult decât duritatea apei și factorii climatici. (3)

Deși nu au găsit o corelație concludentă între concentrația de calciu și magneziu din apa de la robinet și incidența pietrei urinare, un grup de cercetători japonezi au descoperit ca particularitățile geologice locale (bazalt, granit, calcar) influențează diferit și cea mai mare influenta o are apa din zonele calcaroase (4).

Studiind incidenta în funcție de duritatea apei și diferențele climatice, cercetătorii spanioli au găsit ca numărul maxim de afecțiuni apar vara sau toamna târziu și nu au găsit vre-o legătură cu duritatea apei (7).

O idee interesantă care credem ca necesită o mai bună aprofundare este cea a cercetătorilor americani (10) care concluzionează ca nivelul hidratării este mai important decât duritatea apei.

Un grup de cercetători din Suedia concluzionează faptul că aciditatea organismului ar influenta în mod direct eliminarea mineralelor și că o cantitatea suficientă de carbonat de hidrogen în apă ar ajuta acest lucru (15).

Duritatea apei NU are o influenta directa asupra formarii pietrelor sau nisipului la rinichi

Având în vedere concluziile cercetărilor realizate în acest interval de 21 de ani putem spune cu convingere că duritatea apei are o influență nesemnificativă asupra frecvenței pietrelor la rinichi.

Din cercetări desprindem că pot fi factori mai importanți decât duritatea apei precum: nivelul de hidratare al organismului, proveniența apei dure (puț, fântână, rețea, tipul de sol) și nivelul de trai.

Având în vedere complexitatea aspectelor care pot influența apa și mai ales că fiecare persoana reacționează în mod diferit, este bine ca suferinzii de litiază sau pietre sa verifice modul de reacție al organismului propriu la apă dura din zona în care locuiesc.

Filtrele de Apă Aquasana și duritatea apei

Filtrele de apa potabilă Aquasana elimină din apa clorul, metale grele, paraziții intestinali, impuritățile și poluanții. Aceste filtre nu elimină mineralele utile precum calciul și magneziul dacă acestea sunt în concentrații normale.

În situația când apa potabilă are o duritate foarte mare atunci filtrele scad concentrația acestora reducând duritatea apei.

Distribuie pentru prietenii tăi: