Sigla Aquasana - Filtre Purificatoare Apă Potabilă
Sigla Aquasana

Duritatea apei și pietrele la rinichi


Ne propunem sa vedem care este impactul duritatii apei de baut asupra formarii pietrelor la rinichi. Vrem sa putem raspunde convingator la intrebarea: Este apa dura un factor important in formarea pietrelor la rinichi?

Discutand pe tema apei potabile si a purificatoarelor de apa cu oameni interesati de acest domeniu am descoperit ca multi considera ca apa dura ar creste riscul formarii pietrelor si a nisipului la rinichi (calculi si litiaza renala).

Exista o cauzalitate directa intre duritatea apei potabile si formarea litiazei si a calculilor renali?


Vom vedea in randurile urmatoare care sunt rezultatele cercetarilor stiintifice asupra efectului duritatii apei si care a fost evolutia cercetarilor asupra acestui subiect.

Am gasit si conspectat urmatoarelor articole de cercetare stiintifica pe subiect:

TitluPrim AutorAnulTaraInfluenta
1 Incidenta pietrelor (la rinichi ) in functie de duritatea apei in diferite regiuni geografice din Statele Unite Sierakowski R 1979 SUA inversa
2 Duritatea apei si piatra la rinichi Shuster J 1982 SUA nu
3 Incidenta pietrelor la rinichi in 18 orase britanice Power C 1987 Anglia nu
4 Raportul dintre magneziul si calciul din apa de la robinet si relatia acestuia cu particularitatile geologice si incidenta pietrelor la rinichi bazate pe calciu Kohri K 1989 Japonia in anumite conditii
5 Accentuam noi importanta calitatii apei in boala de piatra la rinichi? Singh PP 1993 India nesemnificativa
6 Efectele apei dure si consumului de sare in formarea si vindecarea arterosclerozei experimentale Zhonghua Yu 1993 China nu
7 Epidemiologia litiazei renale in la Ribera de Navarra Ripa Saldias L 1995 Spania nu
8 Studiu comparativ al influentei a trei tipuri de apa minerala la pacientii cu litiaza calcica idiopatica Caudarella R 1998 Italia nu
9 Corelatie slaba intre duritatea apei si calculii salivari in Anglia Sherman JA 2000 Anglia nu
10 Greutate specifica a urinei si duritatea apei in legatura cu urolitiaza la bolnavii cu leziuni ale maduvei spinarii Chen Y 2001 SUA nu
11 Litiaza renala pe baza de calciu: efectul apei dure asupra electrolitilor urinari Schwartz BF 2002 SUA neclar
12 Duritatea apei de baut si bolile degenerative cronice. Analiza cerceterii epidemiologice -I- Nardi G 2003 Italia -
13 Duritatea apei de baut si bolile degenerative cronice. Analiza cerceterii epidemiologice -III- Tumori, urolitiaze, malformatii fetale, deteriorari ale functiei cognitive la varstnici si eczema atopica Donato F 2003 Italia inversa mica
14 Supralicitam importanta calitatii apei în boala pietrei urinare? Singh PP 2003 India nu
15 Constituentii apei potabile si boala Rylander R 2008 Suedia -
16 Compozitia apei de baut si incidenta calculului urinar: introducerea unui nou index Basiri A 2011 Iran inversa
17 Evaluarea compozitiei biochimice a pietrei urinare si relatia cu duritatea apei in provincia Qom din centrul Iranului Moslemi MK 2011 Iran nu
18 Efectele calitatii apei potabile asupra parametrilor urinari la barbatii cu si fara pietre pe tractul urinar Mirzazadeh M 2012 SUA directa pentru cei bolnaviObservam ca avem informatii despre cercetari care au inceput inca din 1979 si care sunt realizate in intrega lume din SUA pina in Europa si Asia.

Se pare ca inainte de 1979 era incetatenita si in lumea medicala credinta ca duritatea apei influenteaza direct formarea pietrelor la rinichi. Cercetarile au pornit de la aceasta premisa si au dovedit ca mai degraba ar fi o dependenta inversa, adica cu cat este mai mare duritatea apei cu atat mai mica este frecventa calculilor si a litiazei renale.

Din lista observam ca din 18 cercetari doar doua (2) dintre ele (11%) conclud ca ar fi o relatie directa dar numai in anumite conditii.

Trei cercetari (16%) sustin ca ar fi o relatie inversa.

Majoritatea de 13 cercetari (72%) sustin ca nu ar exista o corelatie (sau daca exista acesta este nesemnificativa sau neclara) intre duritatea apei si formarea nisipului si pietrelor pe tractul urinar.

Cum actioneaza apa dura asupra pietrelor la rinichi?

In 1974 datele din spitalele Americane aratau o crestere a numarului de litiaze renale. Studiindu-se corespondenta dintre acestea si duritatea apei din zonele respective s-a observat ca exista o dependenta inversa (1).

Desi considera ca duritatea apei nu ar trebui sa ingrijoreze, Schuster J din SUA considera ca apa din fantani sau puturi prezinta un risc mai mare cu 50% decat apa de la retea (2).

Cercetatori britanici, care au studiat incidenta pietrelor urinare in 18 orase din Anglia, considera ca o influenta mare o au standardele bune de trai mai mult decat duritatea apei si factorii climatici. (3)

Desi nu au gasit o corelatie concludenta intre concentratia de calciu si magneziu din apa de la robinet si incidenta pietrei urinare, un grup de cercetatori japonezi au descoperit ca particularitatile geologice locale (bazalt, granit, calcar) influenteaza diferit si cea mai mare influenta o are apa din zonele calcaroase (4).

Studiind incidenta in functie de duritatea apei si diferentele climatice, cercetatorii spanioli au gasit ca numarul maxim de afectiuni apar vara sau toamna tarziu si nu au gasit vre-o legatura cu duritatea apei (7).

O idee interesanta care credem ca necesita o mai buna aprofundare este cea a cercetatorilor americani (10) care concluzioneaza ca nivelul hidratarii este mai important decat duritatea apei.

Un grup de cercetatori din Suedia concluzioneaza faptul ca aciditatea organismului ar influenta in mod direct eliminărea mineralelor si ca o cantitatea sufficienta de carbonat de hidrogen in apa ar ajuta acest lucru (15).

Duritatea apei NU are o influenta directa asupra formarii pietrelor sau nisipului la rinichi

Avand in vedere concluziile cercetarilor realizate in acest interval de 21 de ani putem spune cu convingere ca duritatea apei are o influenta nesemnificativa asupra frecventei piertrelor la rinichi.

Din cercetari desprinem ca pot fi factori mai importanti decat duritatea apei precum: nivelul de hidratare al organismului, provenienta apei dure (put, fantana, retea, tipul de sol) si nivelul de trai.

Avand in vedere complexitatea aspectelor care pot influenta apa si mai ales ca fiecare persoana reactioneaza in mod diferit, este bine ca suferinzii de litiaza sau pietre sa verifice modul de reactie al organismului propriu la apa dura din zona in care locuiesc.

Filtrele de Apa Aquasana si duritatea apei

Filtrele de apa potabila Aquasana elimină din apa clorul, metale grele, paraziții intestinali, impuritatile si poluanții. Aceste filtre nu elimină mineralele utile precum calciul si magneziul daca acestea sunt in concentratii normale.

In situatia cand apa potabila are o duritate foarte mare atunci filtrele scad concentratia acestora reducand duritatea apei.


Despre Apa Potabilă

Cum alegem un filtru de apă?

Clorul din apă rol, efecte, eliminare

Plumbul

Filtre apă - comparație

Filtre apa - tipuri

Dedurizarea - pro și contra

Duritatea apei și pietrele la rinichi

Turbiditatea apei de la robinet

Preferințele consumatorilor (filtrare, rețea, îmbuteliată)

Subst. Organice Volatile și Trihalometanii

Consultare CE Directiva Apei
Dedurizator Apă fără Sare

Dedurizator Apă fără Sare Aquasana EQ-AS20

Model EQ-AS20

Vezi Dedurizatorul de ApăDedurizator Apă fără Sare

Dedurizator Apă fără Sare Aquasana EQ-AS20

Model EQ-AS20

Vezi Dedurizatorul de Apă br>


Dedurizator Apă fără Sare

Dedurizator Apă fără Sare Aquasana EQ-AS20

Model EQ-AS20

Vezi Dedurizatorul de Apă
Filtru Apa Robinet

Purificator apă pentru Duș

Acest site foloseste cookies conform declarației din politica de confidențialitate. Folosierea în continuare a acestui site reprezinta acceptul dumneavoastră.©Enqan 2010-2018 designed by Digidava