Sigla Aquasana - Filtre Purificatoare Apă Potabilă
Sigla Aquasana

Care sunt preferintele consumatorilor de la noi comparativ cu cei din tari dezvoltate
(filtrare apa, apa de retea sau apa imbuteliata)


Un studiu detaliat care sa ne spuna care sunt preferintele romanilor in privinta consumului de apa de robinet, apa imbuteliata si apa filtrata, nu am gasit pana acum.

Am gasit informatii ca in 2011 consumul de apa minerala era de 1,2 miliarde litri, ceea ce ar insemna cca. 55 l pe cap de locuitor/an. Si asta in crestere cu 3% fata de 2010.

Ceva mai la vest, in Marea Britanie, consumul era de 36 l/pers/an in 2007. Deci putem spune ca stam bine si ca depasim cu mult consumul englezilor (asta daca statisticile sunt bune).

Acelas studiu ne mai spune ca, dupa o tendinta puternica de crestere a consumului de apa minerala in UK, aceasta s-a mai diminuat datorita imbunatatirii calitatii apei de la robinet si a unei puternice campanii media impotriva apei minerale (cu argumente bazate pe diferenta mare de cost si si diferenta mica de calitate).

Un alt studiu, de data asta foarte detaliat pe tema noastra, l-am gasit in Canada. In urma unui interviu telefonic in regiunea Waterloo s-au obtinut urmatoarele: 51% dintre respondenti beau exclusiv apa de la robinet si 34% beau exclusiv apa imbuteliata si un procent de 14,5% consuma ambele tipuri de apa.

Interesant este ca cei care consuma de la robinet beau 1,45l/zi fata de 1,39l cat consuma cei cu consum mixt. Ceea ce confirma faptul ca cei care beau apa imbuteliata consuma mai putina apa deoarece isi ajusteaza consumul dupa stocul pe care-l au. Acest comportament, pe termen lung, duce la un consum mai mic de apa si in consecinta o hidratare mai slaba. Spre deosebire de cei care folosesc apa de la retea (filtrata sau nefiltrata), care de fiecare data cand au nevoie isi pot umple un pahar.

O alta tendinta interesanta, descoperita de cercetatorii Canadieni: cu cat este mai mare gradul de educatie cu atat este mai mare si consumul de apa.

Circa 45% din gospodarii au raportat ca filtreaza apa cu filtre de apa bazate pe carbon activ. Si circa 5% folosesc sisteme de filtrare mai complicate care includ lampi cu ultraviolete, osmoza inversa, ozonare sau distilare (probabil aici este vorba de cei care au ca sursa forajul).

Tot in Canada, de data aceasta alt studiu concluzioneaza ca oamenii iau in considerare doar factorul gust cand aleg tipul de apa.

Bazat pe datele care le avem despre Romania si estimarea ca un consum mediu de 1,3l apa imbuteliata pe zi ar fi realist. Cu un calcul simplu ajungem la concluzia ca procentul celor care ar consuma apa minerala ar putea fi de max. 11%, ceea ce este foarte putin comparartiv cu Canada.

Referitor la utilizarea filtrelor de apa in gospodariile romanesti nu avem date. Putem insa sa ducem mai departe calculul de mai sus, sa ne hazardam si sa spunem ca daca consumul de apa imbuteliata este asa de mic in Romania (comparativ cu Canada) atunci utilizarea filtrelor de apa in gospodarii este si mai mica. Daca mai tinem cont ca filtrele de apa si sistemele de purificare a apei reprezinta o tehnologie relativ noua pentru noi, putem estima ca un procent intre 5% si 10% dintre gospodariile tarii folosesc filtre de apa.


Despre Apa Potabilă

Cum alegem un filtru de apă?

Clorul din apă rol, efecte, eliminare

Plumbul

Filtre apă - comparație

Filtre apa - tipuri

Dedurizarea - pro și contra

Duritatea apei și pietrele la rinichi

Turbiditatea apei de la robinet

Preferințele consumatorilor (filtrare, rețea, îmbuteliată)

Subst. Organice Volatile și Trihalometanii

Consultare CE Directiva Apei
Filtru de Apă pe Chiuvetă

Filtru Apă AQ-4000 pe chiuvetă la robinet

Model AQ-4000 "la Robinet"

Vezi Filtru de Apă
Sistem de Filtrare a Apei

Sistem filtrare sub chiuvetă

Model AQ-5300 "sub Chiuvetă"

Vezi Sistem Filtrare
Sistem de Filtrare a Apei la Intrarea in Casa

Sistem filtrare toata casa

Model EQ-600 "Toata Casa"

Vezi Sistem Toata Casa
Filtru Apa Robinet

Purificator apă pentru Duș

Acest site foloseste cookies conform declarației din politica de confidențialitate. Folosierea în continuare a acestui site reprezinta acceptul dumneavoastră.©Enqan 2010-2018 designed by Digidava