Sigla Aquasana - Filtre Purificatoare Apă Potabilă
Sigla Aquasana

Comisia Europeana a fost interesata de Parerea privind Apa Potabila!

In perioada 23.06. - 15.09.2014 Comisia Europeana a intreprins o Consultare Publica in scopul revizuirii si imbunatatirii Directivei privind Apa Potabila.

Consultarea a reprezintat o noua etapa in istoria de peste patru decenii in reglementarea si imbunatatirea politicii uniunii in privinta apei de baut. In anii '70 au fost introduse pentru prima data cerintele minimale pentru calitatea apei. In 1980 a fost emisa prima versiune a directivei CE privind apa potabila. Aceasta directiva a fost revizuita in 1998, iar acum este necesara continuarea adaptarii acestui cadru juridic, proces la care au fost invitati sa participe cat mai multi dintre cetateni.

In privinta apei, UE se calauzeste dupa doua principii considerate indraznete chiar si pentru aceste vremuri: "Accesul la Apa Potabila este un drept al tuturor cetatenilor" si "Apa este bun comun si nu o marfa". Cel putin pentru cel de-al doilea principiu a fost intampinata impotrivirea fatisa a unor concerne internationale care doreau ca lichidul primordial sa fie exploatat ca orice resursa si pe care sa impuna monopol.

Directiva stabileste cerintele minime de calitate a apei. Aceasta identifica parametrii microbiologici si chimici care reprezinta risc pentru sanatate. Pentru fiecare parametru se prevad valorile minime si maxime care trebuiesc respectate.

Acest efort comun al institutiilor si al statelor membre a avut ca rezultat descoperirea si dezvoltarea a noi resurse de apa potabila de înalta calitate, cresterea ratelor de conformitate cu standardele pentru apa potabila in toate tarile Uniunii si, prin urmare, acesta directiva reprezinta unul dintre succesele legislatiei europene.

In ultimii 16 ani, de cand este in vigoare actuala versiune a directivei, in lume au aparut o serie de schimbari majore de care ar trebui sa se tina seama:
•  schimbarile climatice (inundatii, ploi abundente, depasirea cantitatilor de precipitatii);
•  dezvoltari tehnologice in privinta tratarii si purificarii apei;
•  aparitia poluanților emergenti, practic poluarea cu noi compusi (reziduri farmaceurice si hormoni);
•  dezvoltarea informatica - posibilitatea de a centraliza, monitoriza si analiza date si situatii complexe pe arii extinse;
•  aparitia si utilizarea pe scara din ce in ce mai larga a tehnologiilor de filtrarea a apei pentru uz casnic;
•  diminuarea resurselor de apa potabila la nivel global cea ce face necesara imbunatatirea eficientei retelelor de distributie. În statele membre,intre 20% si 60% din apa potabila se pierde în retea înainte sa ajunga la robinete.

Am remarcat in chestionar intrebari despre filtre pentru apa si filtrarea apei potabile ceea ce denota ca tehnologia de filtrare a apei pentru uz gospodaresc a luat o amploare considerabila si trebuie luata in calcul la elaborarea noii directive.

Va vom tine la curent cu rezultatele acestei consultari imediat ce acestea vor fi date publicitatii.


Despre Apa Potabilă

Cum alegem un filtru de apă?

Clorul din apă rol, efecte, eliminare

Plumbul

Filtre apă - comparație

Filtre apa - tipuri

Dedurizarea - pro și contra

Duritatea apei și pietrele la rinichi

Turbiditatea apei de la robinet

Preferințele consumatorilor (filtrare, rețea, îmbuteliată)

Subst. Organice Volatile și Trihalometanii

Consultare CE Directiva Apei

Filtru Apa Robinet


Acest site foloseste cookies conform declarației din politica de confidențialitate. Folosierea în continuare a acestui site reprezinta acceptul dumneavoastră.©Enqan 2010-2018 designed by Digidava